CLUB
WE ARE ATHENS
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ
O Παναθηναϊκός αποτελεί την ομάδα-σύμβολο της Αθήνας. Είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ελληνικός Σύλλογος και το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εκείνη.
Μέσα από τα επιτεύγματά του στο μπάσκετ αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα, ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της Αθήνας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Όλες οι γειτονιές και οι συνοικίες της ελληνικής πρωτεύουσας έχουν «πράσινο» χρώμα καθώς «πλημμυρίζονται» από φίλους του Παναθηναϊκού.
Πεδίον του Άρεως στο ύψος του Πολυγώνου: 3 Φεβρουαρίου 1908, ο ιερός τόπος στον οποίο ο Γιώργος Καλαφάτης και άλλοι 30 σύντροφοί του ίδρυσαν τον Παναθηναϊκό!
Οδός Πατησίων: Εκεί βρισκόταν το πρώτο γήπεδο του Συλλόγου, εκεί που σήμερα στεγάζεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Πλατεία Αμερικής: Στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν το δεύτερο γήπεδο του Συλλόγου, στο κτήμα Σιμοπούλου.
Ομόνοια: Ο παραδοσιακός τόπος «πράσινων» πανηγυρισμών σε όλα τα αθλήματα που γεμίζει κάθε φορά με χιλιάδες «αιώνια πιστές» πράσινες φιγούρες στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Κατά πάσα πιθανότητα, μετά την πρόκριση με τον Ερυθρό Αστέρα έσπασε κάθε ρεκόρ κόσμου στο δρόμο με επίκεντρο την πλατεία Ομονοίας και το τότε σιντριβάνι της. Στην Πλατεία Ομονοίας γιορτάστηκαν και όλοι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι της ομάδας μπάσκετ.
Εξάρχεια: Ιστορικής σημασίας γενικές συνελεύσεις έχουν γίνει για τον Παναθηναϊκό στα Εξάρχεια την πρώτη δεκαετία του Συλλόγου καθώς εκεί ήταν το σπίτι της οικογένειας Καλαφάτη (οδός Ζωοδόχου Πηγής) και εκεί μαζεύονταν όλα τα στελέχη για να αποφασίσουν για το μέλλον του «τριφυλλιού».
Ακρόπολη: Όλες οι ιστορικές νίκες του δημιουργήματος του Γιώργου Καλαφάτη έχουν γίνει κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, που αποτελεί το σύμβολο της πόλης των Αθηνών και κατ΄ επέκταση του Παναθηναϊκού.
Λυκαβηττός: Για δεκαετίες αποτελεί την περιοχή που βρίσκεται πάνω από το ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου και ο Σύλλογος έχει ιδιαίτερη σχέση με τον συγκεκριμένο τόπο. Χιλιάδες «πράσινοι» φίλαθλοι κατέκλυζαν διάφορα σημεία του λόφου προκειμένου να πάρουν θέση και να βλέπουν εντός του γηπέδου.
Σταθμός Λαρίσης: Στον Σταθμό Λαρίσης πανηγυρίστηκε έξαλλα ο πρώτος τίτλος του Συλλόγου το 1908, όταν γύρισε η ομάδα από τα Τρίκαλα. Εκεί περίμεναν πλήθος Αθηναίων την ομάδα του Γιώργου Καλαφάτη και τους αποθέωσαν. Επιπλέον, από τον συγκεκριμένο σταθμό έφευγαν οι ομάδες και οι φίλοι του ΠΑΟ για τους αγώνες του «τριφυλλιού» στη Β. Ελλάδα.
Μοναστηράκι: Ιστορικό μέρος όπου ο Παναθηναϊκός είναι τρόπος ζωής για τους κατοίκους αλλά και τον κόσμο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Μάλιστα εκεί κατοικοεδρεύει και μπουτίκ του «τριφυλλιού».
Θησείο: Ένα μέρος όπου το «τριφύλλι» έχει τη δική του επιρροή για περισσότερα από 100 χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε ομάδα με την ονομασία Παναθηναϊκός Θησείου από τη δεκαετία του ΄20.
Ζάππειο: Στο ιστορικό κολυμβητήριο στο Ζάππειο ο Σύλλογος έχει ζήσει τεράστιες στιγμές καθώς έχει πανηγυρίσει πρωταθλήματα και χρυσά μετάλλια και ρεκόρ στην κολύμβηση.
Μετς: Σημαδιακούς αγώνες έχει δώσει ο ΠΑΟ στο κλειστό του Μετς είτε ως φιλοξενούμενος, είτε ως γηπεδούχος καθώς το κλειστό της περιοχής έχει αποτελέσει αρκετές φορές έδρα της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας βόλεϊ.
Γούβα: Μια καταπράσινη περιοχή που συνέδεσε το όνομα της με τον Παναθηναϊκό σε επίπεδο οπαδών αλλά και αθλητών όπως π.χ. ο Λάκης Σοφιανός, ο «διαβολάκος των γηπέδων».
Πετράλωνα: Τα (Άνω και Κάτω) Πετράλωνα είναι ένα διαχρονικό παναθηναϊκό προπύργιο και ο «Σύλλογος μεγάλος» λατρεύεται στις γειτονιές των Πετραλώνων.
Πατήσια: «Πατήσια σημαίνει… Παναθηναϊκός» αναφέρει ένα διαχρονικό μότο των οπαδών του «τριφυλλιού» από τη συγκεκριμένη περιοχή και περικλείει όλη τη σχέση που μπορεί να έχει ο ΠΑΟ με τον συγκεκριμένο τόπο. Μάλιστα, ο ΠΑΟ έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές ως έδρα το κλειστό της περιοχής για μπάσκετ και βόλεϊ. Αξιοσημείωτο είναι και το «πράσινο» ρεκόρ φιλάθλων σε αγώνα πινγκ πονγκ το 1974.
Κυψέλη: Διαχρονική έδρα του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ και περιοχή όπου ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλουργήσει αφού η Φωκίωνος Νέγρη ήταν μία από τις περιοχές που διαχρονικά «φλεγόταν» στις μεγάλες επιτυχίες του Συλλόγου.
Κολωνάκι: Ένα ακόμα παναθηναϊκό στέκι εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς το «τριφύλλι» είναι η ομάδα της περιοχής ενώ υπήρχε τοπικός Παναθηναϊκός από τη δεκαετία του ΄20.
Ψυρρή: Εκεί κλωτσούσε ο Παναθηναϊκός Ψυρρή κατά τη δεκαετία του ΄30 σε ένα ακόμα μέρος που ήταν παραδοσιακό πράσινο άντρο.
Γκάζι: Ένας τόπος που άνθιζε «τριφύλλια» από την εποχή που στην περιοχή υπήρχαν παράγκες και ο «Σύλλογος μεγάλος» ήταν η πιο γλυκιά συντροφιά σε δύσκολα χρόνια.
Πλάκα: Έντονο το «πράσινο» στοιχείο από τα παλιά χρόνια στα Πλακιώτικα στενά. Η πλειοψηφία των παιδιών υποστήριζε τον ΠΑΟ ενώ και οι περισσότεροι παίκτες της τοπικής Νίκης λάτρευαν το «τριφύλλι».
Ρουφ: Μία ακόμα γειτονιά άμεσα συνδεδεμένη με τον Παναθηναϊκό. Ο τοπικός ΠΑΟ Ρουφ έχει δεσμούς με τον Σύλλογο καθώς τον βοήθησαν για πολλά χρόνια οι αείμνηστοι αδερφοί Γιαννακόπουλοι, Παύλος, Θανάσης και Κώστας, ενώ το γήπεδο έχει πάρει το όνομα «Δημήτρης Γιαννακόπουλος» τιμής ένεκεν του πατέρα τους.
Βοτανικός: Η περιοχή παραμένει πάντα φιλικά προσκείμενη στον Παναθηναϊκό, ενώ στην περιοχή είναι μια μεγάλη έκταση περιμένει να φιλοξενήσει τις νέες εγκαταστάσεις του Συλλόγου για όλα τα σπορ.
Ακαδημία Πλάτωνος: Ο συγκεκριμένος ιστορικός τόπος είναι άρρηκτα δεμένος με τον ΠΑΟ με σύνδεσμο και τοπική ομάδα Παναθηναϊκού που φανερώνει τη διαχρονική λατρεία των κατοίκων για τον Σύλλογο.
Κολωνός : Η γειτονιά πολλών επώνυμων Παναθηναϊκών αθλητών και οπαδών που είναι κοντά στο «τριφύλλι» με ποικίλους τρόπους.
Γκύζη: Η περιοχή του Γκύζη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Παναθηναϊκό αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζει και αναπνέει για το «τριφύλλι».
Αμπελόκηποι: Η περιοχή που ζει ο Παναθηναϊκός εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στην οδό Λ. Αλεξάνδρας 160. Εκεί έζησε όλες τις μεγάλες στιγμές του τόσο ο Σύλλογος, όσο και ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός. Στο συγκεκριμένο γήπεδο με την ονομασία «Απόστολος Νικολαΐδης» αλλά και στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος» που αποτελούσε διαχρονική έδρα του μπάσκετ και του βόλεϊ και στις υπόλοιπες αίθουσες άθλησης έχουν φιλοξενηθεί όλα τα αθλήματα.
Ιλίσια: Καταπράσινη περιοχή που συνδέεται με τον Παναθηναϊκό καθώς έχει χιλιάδες «τριφύλλια». Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αποτελέσει αρκετές φορές την έδρα της ομάδας πόλο του Συλλόγου.
Χαλάνδρι: Συνοικία που ζει και αναπνέει για τον ΠΑΟ ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελούσε και την έδρα της ομάδας πόλο του «τριφυλλιού».
Ζωγράφου: Το πράσινο φρούριο του Ζωγράφου είναι γνωστό σε όλη την Αττική από τη δεκαετία του ΄60, όπως και ο τοπικός Παναθηναϊκός. Θρυλική πράσινη ζωγραφιώτικη μορφή ήταν ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης.
Μαρούσι: Ο Παναθηναϊκός είναι η αιτία που έγινε ακόμα πιο γνωστό το Μαρούσι καθώς έχει δώσει ιστορικούς αγώνες στο ΟΑΚΑ. Στο ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει φτάσει δύο φορές ως τα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον κόσμο να το «βουλιάζει».
Παράλληλα στο μπάσκετ έχει σηκώσει το ένα από τα έξι ευρωπαϊκά εντός του κλειστού του ΟΑΚΑ και οι «αιώνια πιστοί» το έχουν μετατρέψει στην πιο «καυτή» μπασκετική έδρα της Ευρώπης. Επιπλέον, ο ΠΑΟ έχει αγωνιστεί και σε τελικό Ευρώπης στο βόλεϊ στο ΟΑΚΑ ενώ τα τμήματα του έχουν αγωνιστεί σε όλα τα τμήματα που φιλοξενούν οι εγκαταστάσεις.