CLUB
ΕΔΡΑ
Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (OAKA) πήρε το όνομα του από τον Σπύρο Λούη. Ο Σπύρος Λούης ήταν κάτοικος του Αμαρουσίου και ήταν αυτός που στέφθηκε νικητής στο Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, που είχαν διεξαχθεί στην Αθήνα. Πολλές δεκαετίες αργότερα μια ομάδα που θα τιμούσε τη χώρα και τον ελληνικό αθλητισμό με τα επιτεύγματά της εντός, αλλά και εκτός συνόρων θα έβρισκε στο ΟΑΚΑ, στο «σπίτι» του Σπύρου Λούη, το δικό της «σπίτι». Ο Παναθηναϊκός έγραψε και θα συνεχίσει να γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του στο κλειστό γυμναστήριο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Η φυσική έδρα του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλη από το κλειστό γυμναστήριο της Λεωφόρου. To κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος», που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο διοικητικό ηγέτη του Παναθηναϊκού.
Ή αλλιώς «Τάφος του Ινδού», όπως έμεινε στις μνήμες πολλών εξαιτίας των σκαλοπατιών που κατέβαινες για να φτάσεις ως το παρκέ και του πόσο χαμηλού και «κλειστού» πραγματικά ήταν. Όταν οι απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυξήθηκαν από τη FIBA, όταν η ίδια ομάδα αναθεώρησε τις δικές τις απαιτήσεις, αναζήτησε μια έδρα που θα μπορούσε τη στεγάσει. Την περίοδο 1991-92 το «τριφύλλι» αναζήτησε λύση στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» για να μεταφερθεί τελικά η έδρα στο κλειστό της Γλυφάδας. Ούτε, όμως, αυτό το γήπεδο ήταν αντάξιο αυτού που διαφαινόταν να δημιουργείται από τη διοίκηση Γιαννακόπουλου.
Η χρονιά που το OAKA μπήκε στη ζωή του Παναθηναϊκού και το αντίστροφο ήταν το 1995. Ήταν η χρονιά που εγκαινιάστηκε το 18.300 θέσεων κλειστό γυμναστήριο, με το Ευρωμπάσκετ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων με την Ελλάδα να κατακτά το χρυσό στους «μικρούς» σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Η συνέχεια ανήκε στον Παναθηναϊκό, ο οποίος εκείνο το καλοκαίρι είχε φέρει στη χώρα μας τον Ντομινίκ Γουίλκινς. Το κλειστό γυμναστήριο σχεδόν γέμισε στην προπόνηση, ενώ τα επόμενα χρόνια θα γέμιζε ουκ ολίγες φορές και θα γνώριζε πραγματικά μεγάλες στιγμές. Μοναδική παρένθεση η διετία 2003-05. Οι «πράσινοι» αναγκάστηκαν να αφήσουν το OAKA και να μεταφερθούν στο κλειστό του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, καθώς τα μεγάλα γήπεδα ανακατασκευάζονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει και πανηγυρίσει στο OAKA 12 πρωταθλήματα Ελλάδας (1998, 2000, 2001, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013, 2014, 2017, 2018), 3 κύπελλα Ελλάδας (2007, 2015, 2016), 1 διηπειρωτικό Κύπελλο (1996), με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2007 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ίδια ομάδα βρέθηκε απέναντι στο «τριφύλλι» σε μια ακόμη μεγάλη στιγμή για τους εξάστερους και το OAKA, στο φιλικό για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και την απόσυρση της φανέλας με το νούμερο 4.
Στον ουρανό του OAKA βρίσκεται και η φανέλα με το Νούμερο 13 του Δημήτρη Διαμαντίδη, καθώς και το λάβαρο με τη φωτογραφία του αείμνηστου διοικητικού ηγέτη του Παναθηναϊκού, του Παύλου Γιαννακόπουλου. Το σίγουρο είναι ότι Παναθηναϊκός και ΟΑΚΑ θα γράψουν κι άλλες χρυσές σελίδες μαζί στο μέλλον…
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ OAKA:
Διεύθυνση:
Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ"
Κηφισίας 37,151 23 Μαρούσι, Αθήνα
Πρόσβαση:
Στο κλειστό γυμναστήριο του OAKA, μπορείτε να έρθετε με τους εξής τρόπους:
- Με τον Ηλεκτρικό στην στάση Ειρήνη
- Με τον Προαστιακό στην στάση Νερατζιώτισσα
- Με το αυτοκίνητο σας, μόνο στην περίπτωση που είστε κάτοχος κάρτας διαρκείας και η κατηγορία της κάρτας, σας δίνει το προνόμιο της θέσης parking.
Στο κλειστό γυμναστήριο του OAKA, μπορείτε να βρείτε:
- Εκδοτήρια πώλησης εισιτηρίων:
- Ο.Α.Κ.Α., εκδοτήρια Parking P5 και εκδοτήρια Σταθμού Ειρήνης. Τα εκδοτήρια λειτουργούν 2 ώρες πριν τον εκάστοτε αγώνα έως και την έναρξη αυτού
Καντίνες για φαγητό και ποτό (Οι καντίνες λειτουργούν ημέρες και ώρες αγώνων)