Το «αντίο» του Φραγκίσκου Αλβέρτη από την ενεργό δράση γράφηκε όπως το ήθελε. Με έναν σημαντικό αγώνα, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, με μια τελετή λιτή, χωρίς πολλά λόγια και με την ομάδα στο προσκήνιο, όπως ο ίδιος μας έχει μάθει. Και μια κάτι ακόμη: Μια νίκη, όπως έχει και μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια. Μια νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 82-69, με τη φανέλα του να βρίσκεται πια στην οροφή του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ.
«Ζέσταμα» για αυτό που θα ακολουθούσε στο δεύτερο δεκάλεπτο, φάνηκε να είναι το πρώτο για τον Παναθηναϊκό. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε στον Φραγκίσκο Αλβέρτη μια θέση στην πεντάδα, δίπλα στους Βασίλη Σπανούλη, Ντριου Νίκολας, Στράτο Περπέρογλου και Νίκολα Πέκοβιτς. Οι παίκτες και των δύο ομάδων φάνηκαν λίγο εκτός ρυθμού στα πρώτα λεπτά με το πρώτο καλάθι να καταγράφεται μόλις στο 2’30’’ από τα χέρια του Πέκοβιτς. Ο Παναθηναϊκός προσπέρασε στο 5’50’’ με τρίποντο του αρχηγού, Φραγκίσκου Αλβέρτη (10-7) μέσα σε γενική αποθέωση και από εκείνο το σημείο κράτησε σταθερά στα χέρια του το προβάδισμα. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε 21-15 με τον Ομπράντοβιτς να έχει χρησιμοποιήσει ήδη και τους Τέπιτς, Διαμαντίδη, Φώτση και Σερμαντίνι.
Οι «πράσινοι» σε ένα κατάμεστο γήπεδο και με τον κόσμο να μην σταματά να τραγουδά στο δικό του ρυθμό, δίνοντας ώθηση και στους παίκτες, βρήκαν σταδιακά το ρυθμό τους και άρχισαν να απομακρύνονται. Η πιεστική άμυνα δημιούργησε προβλήματα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία έδειχνε να περιμένει σχεδόν τα πάντα στην επίθεση από τον Λάνγκντον. Το 23-16 του 11’50’’, έγινε 38-16 με ένα 15-0, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα του «τριφυλλιού», η οποία οδήγησε σε αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια. Ο δείκτης της διαφοράς έφτασε στο +22 (38-16, 16’50’’), λίγο πριν το ημίχρονο (40-21) με τον Ομπράντοβιτς να χρησιμοποιεί και τον 15χρονο Γιάννη Καραμολέγκο! Με την επανέναρξη του αγώνα ήρθε η στιγμή να πατήσει για πρώτη φορά το παρκέ του ΟΑΚΑ σε αγώνα και ο Γιώργος Μπόγρης με τους δύο παίκτες να γίνονται δεκτοί με θερμό χειροκρότημα από την εξέδρα.
Στην κορυφή η φανέλα
Η στιγμή που πραγματικά όλοι περίμεναν ήρθε στο 25’20’’ με μια συμβολική κίνηση. Τον Ομπράντοβιτς να καλεί στον πάγκο τον Αλβέρτη, με τον Διαμαντίδη να παίρνει τη θέση του στο παρκέ. Η παράδοση της σκυτάλης από τον έναν αρχηγό, στον επόμενο. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα η φανέλα με το νούμερο 4 έβρισκε τη θέση της στην οροφή του ΟΑΚΑ μέσα σε ένα χειροκρότημα που δεν έλεγε να κοπάσει. Και στο φινάλε, μέσα σε απίστευτη συγκίνηση, τον κόσμο να αποθεώνει και τον Διαμαντίδη, με τον Αλβέρτη να χειροκροτά και αυτός το διάδοχό του, ζητώντας από τον κόσμο να φωνάξει δυνατότερα.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος οι άνθρωποι έφεραν στον Παναθηναϊκό τον Φραγκίσκο Αλβέρτη το 1990, στα 16 του χρόνια όντας τότε ο Φράγκι, ήταν αυτοί που τίμησαν πρώτοι τον Φράγκι. Και οι δύο ευχαρίστησαν τον Αλβέρτη για ότι έδωσε στον Παναθηναϊκό με τον Θανάση Γιαννακόπουλο να υπογραμμίζει: «Όλοι οι Παναθηναϊκοί, σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται σε αγαπάνε».
Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με συγκίνηση που ήταν σχεδόν απτή, απευθύνθηκε ουσιαστικά προς τον κόσμο: «Όταν ήρθαν πριν από 19 χρόνια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένας αθλητής μπορεί να ζήσει τέτοιες συγκινήσεις και να γνωρίσει κόσμο σαν κι αυτόν. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τη συγκίνηση που νιώθω… Απλά σας ευχαριστώ. Αν μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή να ανταποδώσω ότι μου έχετε δώσει θα το έκανα αυτή τη στιγμή. Και στις χαρές και στις λύπες μαζί.. Αυτό να θυμάστε… Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας».
Τον Αλβέρτη τίμησαν η πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Αλεξάνδρα Μανού, εκ μέρους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο αντιπρόεδρος Αντώνης Αντωνιάδης, ο Δημήτρης Παπανικολάου, εκ μέρους του ΠΣΑΚ, ο Γιώργος Καλαφατάκης, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΚ. Τον Αλβέρτη τίμησε επίσης ο ενιαίος φορέας σύνδεσμων της Θύρας 13.
Επιστροφή στην αναμέτρηση
Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας επέστρεψαν στην αναμέτρηση με τους Ρώσους να προσπαθούν για την επιστροφή. Στο 32’15’’ μείωσαν στους 11 πόντους (60-49, 32’15’’) έχοντας ως βασικό όπλο τα σουτ τριών πόντων. Οι «πράσινοι» όμως, παρά το ότι ο Ομπράντοβιτς δεν σταμάτησε τις αλλαγές, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα στην περιφέρεια τους Καλάθη, Βεργίνη και Καραμολέγκο. Η διαφορά πήγε στο +17 (70-53, 35’20’), ο Πασούτιν είδε τους παίκτες του να μειώνουν και πάλι στο +11 (70-59, 36’40’’), αλλά όχι και να μπορούν να απειλήσουν πραγματικά. Από τα αξιοσημείωτα ότι για περίπου ένα πεντάλεπτο η πεντάδα του Παναθηναϊκού που ήταν στο παρκέ είχε τρεις παίκτες γεννημένους το 1989, έναν 15χρονο και μεγαλύτερος όλων ήταν ο Βεργίνης, γεννημένος το 1987! Με αυτή την πεντάδα έφτασε η διαφορά και πάλι στο +21 (82-61, 39’), πριν καταγραφεί το τελικό 82-69
Διαιτητές: Σπυρίδωνος, Χριστοδούλου, Μουζάκης
Δεκάλεπτα: 21-15, 40-21, 57-42, 82-69
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 3, Τέπιτς 5, Σπανούλης 7, Περπέρογλου 9, Σερμαντίνι 13, Φώτσης 2, Μπόγρης 2, Νίκολας 11, Βεργίνης 10, Διαμαντίδης 4, Πέκοβιτς 13, Καλάθης 3, Καραμολέγκος
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Πασούτιν): Κουρμπανόφ 6, Κεϊρού 4, Σισκάουσκας 6, Χόλντεν 3, Πονκρασόφ 7, Βοροντσέβιτς 8, Λάνγκντον 18, Σβεντ 5, Σοκολόφ, Κριάπα, Πλάνινιτς 8, Ραντένοβιτς 1, Ζαμπέλιν
*Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε τον δικό του τρόπο να τιμήσει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Κάθισε στην άκρη του πάγκου με φανέλα… Φραγκίσκου Αλβέρτη!
* Το «είναι τρελός ο αρχηγός» ακούστηκε ξανά και ξανά στο γήπεδο, αλλά δεν ήταν το μόνο. «Αιώνια πιστός δεν γίνεται αλλιώς, Φράγκι θα είσαι για πάντα αρχηγός», ήταν ένα ακόμη σύνθημα που ακούστηκε για τον Αλβέρτη, ενώ πολλά έλεγε και το πανώ που είχε αναρτηθεί γι’ αυτόν: «Μακάρι η κόρνα της λήξης να μην ηχήσει και ο αρχηγός μας να μην σταματήσει».
*Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε χωρίς τους τραυματίες Μάικ Μπατίστ, Κώστα Τσαρτσαρή και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ ο Γκιόργκι Σερμαντίνι αγωνίστηκε με μάσκα, καθώς είχε υποστεί κάταγμα στη μύτη στον πρώτο αγώνα του τουρνουά της Μόσχας με αντίπαλο την Τρίουμφ.