«Ένα παιχνίδι μπάσκετ είναι… Να το απολαύσουμε!»

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ για το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης. Αναφέρθηκαν στην προετοιμασία της ομάδας, την Μοντεπάσκι Σιένα, τους παίκτες του Παναθηναϊκού, την μεταξύ τους συνεργασία, με τον Ομπράντοβιτς να ανατρέχει και στο πρώτο του φάιναλ φορ το 1992, μιλώντας και για τη σημασία που έχει γι’ αυτόν ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του.

«Αισθανόμαστε πολύ καλά που βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά σε ένα φάιναλ φορ. Διανύσαμε μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας υπήρχε πρόβλημα συγκέντρωσης και κινήτρου για τους παίκτες σε ότι αφορά τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Και ήταν κάτι πολύ εμφανές στο τελευταίο παιχνίδι που δώσαμε με το Περιστέρι. Τόσο στη χθεσινή, όσο και στη σημερινή προπόνηση όμως, η συγκέντρωση ήταν πολύ καλύτερη. Οι παίκτες ξέρουν τώρα πού πάνε και για ποιο λόγο πρέπει να παίξουν. Και γνωρίζοντας τι έγινε στην Ευρώπη, είδαμε ότι και οι τέσσερις ομάδες έπαιξαν άσχημα: Η Μακάμπι πήγε τον αγώνα της στην παράταση, η Σιένα έχασε, η Ρεάλ έχασε, εμείς στην παράταση. Όλα ας πούμε είναι μάλλον φυσιολογικά. Για εμάς είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τη Σιένα. Σε όλα τα παινχίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα ο προπονητής τους αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει δύο σημαντικούς παίκτες. Πάντα δύο παίκτες ήταν εκτός. Στο τελευταίο παιχνίδι δεν έπαιξαν ο Γιάριτς και ο Ράκοβιτς και στα προηγούμενα άλλοι παίκτες. Έχουν ομάδα που τους αρέσει να κάνουν ροτέισιον και στο φάιναλ φορ θα χρησιμοποιήσει 12 παίκτες. Υπάρχουν οι ΜακΚάλεμπ, Γιάριτς και Ζήσης, στη θέση δύο οι Καουκένας, Μος και Αραντόρι, υπάρχουν δύο παίκτες στις θέσεις 2 και 3 ο Καραρέτο και ο Χέρστον που είναι πολύ σημαντικός γι’ αυτούς, κι έχουν έξι ψηλούς. Από αυτούς οι Λαβρίνοβιτς, Στόουνρουκ και Ράκοβιτς είναι αυτοί που έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, ενώ λιγότερο έχουν οι Μικελόρι, Ακιντέλε, Ρες. Μπορεί να επιλέξει στους 12 οχτώ κοντούς και τέσσερις ψηλούς ή πέντε και επτά, αλλά δεν έχει σημασία. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Είναι ομάδα στην οποία κάθε παίκτης παίζει πολύ επιθετικά, παίζει για να βοηθήσει την ομάδα. Ξέρουν πώς να παίξουν, είναι κάτι που ξέρουμε καλά και το διαπιστώσαμε και όταν παίξαμε στα πλέι οφ απέναντί τους. Παρά το ότι έχουν νέους παίκτες ο προπονητής είναι ίδιος και η φιλοσοφία είναι σχεδόν ίδια. Θα προσπαθήσουν να πιέσουν, να παίξουν ζον πρες, να αλλάξουν άμυνα στο μισό γήπεδο, θα παίξουν 3-2 ή 2-3, μαν του μαν… Είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας για κάθε άμυνα που θα αποφασίσουν να παίξουν. Είναι βασικό να μην κάνουμε λάθη, γιατί είναι ο τρόπος που τους αρέσει να παίζουν: Να κλέψουν την μπάλα και να πάνε στο εύκολο καλάθι. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικοί στο επιθετικό ριμπάουντ. Λάθη και ριμπάουντ είναι δύο στοιχεία που πρέπει να ελέγξουμε αν θέλουμε να πάρουμε τη νίκη».

Ο Δημήτρης Ιτούδης στη δική του τοποθέτηση, τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή που πάμε με τον Παναθηναϊκό για έβδομη φορά σε ένα άιναλ φορ. Είναι ύψιστη τιμή και δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Δεν πάμε εκεί για τις φωτογραφίες, αλλά για να διεκδικήσουμε ότι μας αξίζει, να προσπαθήσουμε. Για μια ακόμη φορά θα πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των συναισθημάτων, γιατί σε ένα φάιναλ φορ γίνονται τόσα πράγματα που πρέπει να κοντρολάρουμε. Με επικεφαλή τον κόουτς και τους άλλους που έχουμε την εμπειρία να βοηθήσουμε να μην αποπροσαναστολιστούμε, να διαχειριστούμε τις καταστάσεις και να μείνουημε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. Είπε ο κόουτς τα πάντα για τη Σιένα. Θα ήθελα να προσθέσω μόνο πως στη σειρά με τον Ολυμπιακό, έκανε ένα μεγάλο επίτευγμα ίσως και μεγαλύτερο από το δικό μας που αποκλείσαμε την Μπαρτσελόνα, με την έννοια ότι διαχειρίστηκε μια σειρά στην οποία έχασε με μια πολύ μεγάλη διαφορά τον πρώτο αγώνα, κάτι που δείχνει ότι έχει χαρακτήρα. Το ότι νίκησε σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια στη συνέχεια, δείχνει ότι έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα, εκτός από ικανότητες και γνώσεις συν του ότι ο ΜακΚάλεμπ δεν ήταν ενεργός. Από τότε έχουν «κερδίσει» έναν παίκτη, τον Γιάριτς, έχουν κερδίσει τον ΜακΚάλεμπ, έχει αυξηθεί το rotation. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το επιθετικό ριμπάουντ, η μαχητικότητα με επικεφαλή τον Στόουνρουκ. Μπορεί να παίξει και σε ψηλό και σε χαμηλό σκορ. Εμείς θα πάμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό όλοι μας, όλοι οι συνεργάτες, όλο το τιμ για να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό».

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ρωτήθηκε για το θέμα των αμυντικών ριμπάουντ, καθώς σε αντίθεση με το επιθετικό, η Μοντεπάσκι Σιένα εκεί δείχνει να έχει πρόβλημα: «Πολλές φορές είναι κάτι που συμβαίνει από τον τρόπο που επιλέγεις να παίξεις. Όταν αλλάζεις άμυνες πολλές φορές σημαίνει ότι έχεις mis match κάτω από το καλάθι. Είναι κάτι που τους προπονητές μας απασχολεί. Κάνεις τις επιλογές σου και κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Είσαι επιθετικός, αλλάζεις, διεκδικείς την μπάλα, κλέβεις, σουτάρεις, αλλά έχεις πρόβλημα στο ριμπάουντ. Ξέρουν το πρόβλημα που έχουν είμαι σίγουρος. Οι μικρές λεπτομέρειες μετράνε, ξέρουν όλοι ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό τους στοιχείο».

Η εμπειρία του Ομπράντοβιτς έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς και είναι κάτι το οποίο έρχεται στην επιφάνεια: «Δεν είναι η πρώτη φορά που όλοι λένε για την εμπειρία μου. Και το κάνουν γιατί δεν θέλουν να νιώσουν πίεση. Είναι λογικό από την πλευρά τους. Είμαι ήρεμος, προσπαθώ να προετοιμάσω την ομάδα μου για αυτόν τον ημιτελικό. Δεν μιλήσαμε καν για τη Ρεάλ και τη Μακάμπι. Για εμάς το φάιναλ φορ αυτή τη στιγμή είναι το παιχνίδι απέναντι με τη Σιένα. Δεν νιώθω καμία πίεση. Εϊμαι πολύ χαρούμενος που θα πάω στη Βαρκελώνη, στο φάιναλ φορ. Έχουμε παίκτες που έχουν μεγάλη εμπειρία, υπάρχουν και κάποιοι που πάνε πρώτη φορά. Οι πρώτοι θα πρέπει να βοηθήσουν τους δεύτερους. Είναι ένα ακόμη παιχνίδι μπάσκετ. Πρέπει να πάμε εκεί να το απολαύσουμε».

Για το κατά πόσο οι αγώνες απεναντι στην Μοντεπάσκι Σιένα πριν από δύο χρόνια στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας είναι οδηγός για τον ημιτελικό του 2011 ο Ομπράντοβιτς τόνισε: «Η διαφορά είναι τεράστια ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Τώρα είναι μόνο ένα παιχνίδι. Στα πλέι οφ θέλεις τρεις νίκες. Τώρα είναι ένας αγώνας 40 λεπτά. Και πιστεύω ότι όπως θα προσπαθήσουμε εμείς, θα προσπαθήσει και η Σιένα να καταλάβει τι θέλουμε να κάνουμε απέναντί τους. Είναι κάτι που είναι καλό. Εμείς οι προπονητές προετοιμάζουμε τον αγώνα πριν το τζάμπολ, αλλά εκείνη την ώρα που αρχίζει το παιχνίδι πάντα σκέφτεσαι «χρειάζομαι μισή ώρα ακόμη να ετοιμάσω κάτι ακόμη». Αλλά αυτό είναι κάτι που συβαίνει σε όλη μας τη ζωή. Πραγματικά κάτι που απολαμβάνουμε είναι πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ότι συμβεί στη διάρκεια του αγώνα, ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε σε κάθε κατάσταση. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς το παιχνίδι απέναντι στη Σιένα, καθώς είναι μια ομάδα για την οποία τρέφουμε μεγάλο σεβασμό, ως ομάδα και στο τεχνικό της επιτελείο. Στον Σιμόνε Πιανιτζιάνι και στους συνεργάτες του».

Η παρουσία του στον πάγκο της ομάδας είναι κάτι που αποτελεί εγγύηση για τους φίλους της ομάδας. Πώς το αντιμετωπίζει ο ίδιος; «Η αλήθεια είναι απλή. Δεν ακούω τόσο πολύ και δεν με νοιάζει τόσο πολύ τι λένε οι άλλοι, εκτός από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ξέρω ότι ο κόσμος με πιστεύει. Το συναίσθημα είναι εκπληκτικό. Νιώθεις περήφανος, γιατί κάτι συνέβη για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Τα 12 χρόνια οδήγησαν εδώ και ότι το λένε δεν το λένε, γιατί είναι καλός ή κακός άνθρωπος ο Ομπράντοβιτς. Τα αποτελέσματα μιλάνε. Και ο κόσμος ξέρει πως σε κάθε περίπτωση θα προστατεύσω αυτό που σημαίνει Παναθηναικός (πιάνει το σήμα του Παναθηναϊκό στη φόρμα που φοράει και το δείχνει). Δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά όλο το επιτελείο, όλοι όσοι βρίσκονται εδώ, η ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, γιατί οι πρόεδροι αγαπάνε την ομάδα, βάζουν αρκετά χρήματα για να έχουμε καλή ομαδα, έχουμε καλούς παίκτες που είναι το πιο σημαντικό και φυσικά τον κόσμο. Όλοι μαζί σημαίνουν ότι θα πάρουμε τους τίτλους. Και δεν ξέρω πόσους τελικούς έχουμε παίξει ως τώρα, αλλά όλοι τα καταφέραμε όλοι μαζί! Αισθάνομαι περήφανος που με καλεί κόσμος από την ευρώπη και από εδώ που αγαπούν τον Παναθηναϊκό και μου λένε ότι θέλουν να έρθουν, να είναι κοντά μας, μου ζητούν εισιτήρια. Δεν έχω τη δυνατότητα να τους βοηθήσω όλους. Προσπάθησα, αλλά είναι δύσκολο. Όπως σημαντικό είναι ότι όλος αυτός ο κόσμος θέλει να μας στηρίξει. Είναι κάτι που όλοι πρέπει να καταλάβουμε: Γιατί παίζουμε, για ποιον παίζουμε και πώς θα είναι η ατμόσφαιρα εκεί».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη του παρουσία σε φάιναλ φορ, το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε: «Θυμάμαι το πρώτο μου φάιναλ φορ. Είχα την εμπειρία του 1988 στη Γάνδη ως παίκτης. Προσπάθησα να είμαι μόνος μου με τους παίκτες μου στο ξενοδοχείο, να μην μας ενοχλήσει κανείς, να μην διαταράξει τη συγκέντρωσή μας που ήταν απαραίτητη σε ένα φάιναλ φορ. Κάθε φάιναλ φορ ήταν κάτι ιδιαίτερο. Στον ημιτελικό αντιμετωπίζαμε τη Μιλάνο, την οποία είχαμε νικήσει δύο φορές στην κανονική περίοδο και έλεγαν όλοι ότι είναι φαβορί. Οκ… Εξαιρετικό κίνητρο για όλους μας. Στον τελικό αντιμετωπίσαμε την Μπανταλόνα… Ήταν δύο «κλειστά» παιχνίδια. Βλέπαμε ΝΒΑ έναν αγώνα και ο σχολιαστής είπε «είναι καλό να είσαι νέος»… Κάπως έτσι. Έξι παίκτες από την τότε ομάδα δεν είχαν καν αγωνιστεί εκτός της χώρας ακόμη. Και όταν είσαι νέος το κίνητρο είναι πάντα ιδιαίτερο. Και δεν ξεχνώ ότι είχα δίπλα μου τον μεγάλο δάσκαλο, τον Αλεξάντερ Νίκολιτς. Μετά την κατάκτηση του τίτλου, ήρθε και μου έδωσε συγχαρητήρια και μου είπε «σου εύχομαι πολύ περισσότερα στη συνέχεια». Και θυμάμαι που σκέφτηκα «εντάξει… είναι μεγάλος, έχει τρελαθεί… τι λέει; Αυτό είναι… δεν θα ξανακατακτήσω τίτλο ποτέ ξανά στο μέλλον…» Βέβαια το μέλλον ήταν τελικά λίγο διαφορετικό και μάλλον είχε δίκιο».

Κι εκεί έστρεψε την προσοχή του στον Δημήτρη Ιτούδη για να προσθέσει: «Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μένα, για να νιώθω ήρεμος είναι αυτός εδώ… Ξέρω ότι και να ξεχάσω κάτι τον έχω δίπλα μου για να μου το θυμίζει, για με βοηθά. Και να ξέρετε ότι πάντα ξεχνάω κάτι».

*Απών από την πρωινή προπόνηση ήταν ο Ντρου Νίκολας, ο οποίος είχε πυρετό και προτιμήθηκε να παραμείνει στο σπίτι του.