Ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο προπονητής και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, εκπροσώπησαν το «τριφύλλι» στη συνέντευξη Τύπου των τελικών της Basket League ΟΠΑΠ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο “Divani Caravel”. Στο πάνελ βρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Κώστας Παπανικολάου, ο προπονητής του Πανιωνίου, Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Μάριος Μπατής, ο προπονητής του Ρεθύμνου, Θανάσης Γιαπλές και ο Άκης Καλλινικίδης.
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης ρωτήθηκε για τις προσθήκες που έγιναν στην ομάδα το τελευταίο διάστημα και το ρόλο που μπορεί να παίξουν: «Εμείς κερδίσαμε ένα πολύ δύσκολο στοίχημα με το εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι. Ακόμη και ομάδες μικρότερης εμβέλειας, δύσκολα αλλάζουν παίκτες. Όπως είπε και ο Γιώργος (Μπαρτζώκας), φέτος η Ευρωλίγκα ήταν διαφορετική. Δεν υπήρχαν κενά διαστήματα, υπήρχαν πολλοί αγώνες. Εμείς είχαμε ένα πρόβλημα στην αρχή στο ρόστερ μας. Έγιναν αλλαγές και όταν γίνονται αλλαγές, είναι πιο εύκολο είναι να φτιάξεις την άμυνα, γιατί είναι θέληση, επιθυμία, διάβασμα. Η επίθεση χρειάζεται κι άλλα πράγματα. Χρειάζεται ταλέντο, ομοιογένεια και πολλά άλλα. Για πρώτη μας χρονιά είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Πολλά παιδιά ανέβηκαν επίπεδο αυτή τη χρονιά. Αν είχαμε και μία – δύο προσθήκες σε Έλληνες παίκτες, θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα. Κερδίσαμε πολλές μάχες και εντός και εκτός».
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, ρωτήθηκε για την προσπάθεια επιστροφής του έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και για το αν είναι και θέμα εγωισμού: «Σίγουρα παίζει ρόλο και ο εγωισμός. Όταν παίζεις σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, έχεις στόχο να πάρεις το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα όπως είπε και ο Κώστας (Παπανικολάου) και ισχύει και για τη δική μας ομάδα υπάρχει πολύ μεγάλη θέληση. Έχουμε φτάσει στους τελικούς, θέλουμε τον τίτλο, γνωρίζοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ καλή ομάδα. Κάθε παιχνίδι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά και στο τέλος σε κάθε παιχνιδιού θέλουμε να παρουσιαζόμαστε καλύτεροι, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο μας».
Ο Πεδουλάκης, όπως και οι τρεις προπονητές που οδήγησαν τις ομάδες τους στην τελική φάση του πρωταθλήματος, ρωτήθηκε για αυτήν ακριβώς την παρουσία μόνο Ελλήνων προπονητών: «Το ελληνικό μπάσκετ στηρίζεται στην τεχνογνωσία. Οι ξένοι παίκτες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, λένε ότι είναι το πιο σκληρό και σκεπτόμενο. Μαθαίνει να κερδίζει ο Έλληνας παίκτης από μικρός. Ξεκινήσαμε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και το ελληνικό μπάσκετ, ακόμη και οι «μικρές» εθνικές ομάδες παίζουν σκεπτόμενο μπάσκετ. Το ελληνικό μπάσκετ ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πριν μάθουμε τη λέξη «μνημόνιο». Ήταν σφυρηλατημένο στα δύσκολα, γιατί υπήρχε πίεση. Η πίεση φέρνει συσπείρωση και στην ελληνική φυλή έχει αποδειχθεί ότι αυτό με τη σειρά του φέρνει αποτέλεσμα. Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει είναι πάρα πολύ δουλειά. Από τις 13 Αυγούστου που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα είχαμε 19 ρεπό. Αντιλαμβάνεστε, είναι και ένα μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ότι η πολύ σκληρή δουλειά φέρνει αποτέλεσμα. Ακόμη και καταξιωμένοι αθλητές, από αυτές τις 19 μέρες, τις 9-10, ήρθαν να δουλέψουν. Αυτά τα στοιχεία κρατούν το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Παλιά λέγαμε «έχεις καλό ξένο, έχεις καλή ομάδα». Αυτή ήταν η έλλειψη αυτοεκτίμησης που έχουμε. Ο Έλληνας παίκτης μέσα από επιτυχίες, μέσα και από την Εθνική Ομάδα, μέσα από παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης οδήγησαν στην κορυφή σε ένα διεθνές επίπεδο. Τώρα είναι η σειρά του Έλληνα προπονητή. Φτάσαμε ακόμη και στα όρια της γελοιοποίησης και στο μειδίαμα. Ο Γιώργος (Μπαρτζώκας) τα κατάφερε μια χαρά. Πιστεύω ότι ίσως το φετινό να είναι αρχή, ώστε ο Έλληνας προπονητής να χαίρει εκτίμησης σε όλη την Ευρώπη».
Για το θέμα της βίας στα γήπεδο και της έντασης που ενδεχομένως θα υπάρξει: «Αυτό είναι ένα της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα και μεταφέρεται και στο μπάσκετ. Αυτή είναι η θέση μου. Νομίζω ότι υπάρχουν θεσμικοί φορείς του ελληνικού κράτους που πρέπει να ασχοληθούν. Και θα πρέπει να προστατεύσουμε τους παίκτες, γιατί αυτοί είναι που αποτελούν το μπάσκετ, είναι το πρώτο κύτταρο και εμείς όλοι βοηθάμε. Είμαι από το 1983 στην Α1 και νομίζω ότι καλύτερες σχέσεις αθλητών προπονητών δεν έχουν υπάρξει. Παλιότερα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Τώρα ο ένας προσπαθεί να προστατεύσει τον άλλον, γιατί είναι φίλοι, συνοδοιπόροι ακόμη και από μικρά παιδιά στις Εθνικές Ομάδες. Ακούγονται πολλά, ότι θα πρέπει να φύγουν οι παίκτες αν γίνει κάτι. Δεν συμφωνώ, γιατί αν σηκωθούν να φύγουν αυτό ουσιαστικά είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι δεν ισχύουν οι θεσμικοί φορείς του κράτους. Είναι σαν να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας. Και οι δύο ομάδες πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν η μία την άλλη».
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει τον Σπανούλη, αλλά και για τον τρόπο που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός, ο Πεδουλάκης δήλωσε: «Ο Ολυμπιακός στηρίζεται πολύ στην ταχύτητα, είναι γρήγορη ομάδα εμείς είμαστε διαφορετική ομάδα, πιο σεταρισμένη. Επιπλέον, επένδυσε σε νέους παίκτες και το καλύτερο στοιχείο του είναι η ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο τρέξιμο. Όσο για τον Σπανούλη… Είναι ένας παίκτης που διαβάζει τις φάσεις. Δεν είναι ότι είναι γρήγορος, είναι το μυαλό. Μπορεί να διαβάζει φάσεις και πρέπει να αλλάζεις πράγματα συνέχεια. Δεν μπορεί να παίξεις μία άμυνα πάνω στο Βασίλη ή αντίστοιχα στον Διαμαντίδη, γιατί είναι παίκτες δημιουργοί που διαβάζουν το παιχνίδι».
Ο Πεδουλάκης ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός όπως παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, είναι ο καλύτερος φετινός Παναθηναϊκό: «Όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι, ως πλάνο είχαμε να φτιάξουμε μια ομάδα καινούρια, με τον κύκλο μιας μυθικής ομάδας να κλείνει. Υπήρξε ένα κλίμα ότι ο Παναθηναϊκός διαλύεται και το οποίο καλλιεργήθηκε για λόγους που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τώρα. Σήμερα έχουμε μια βάση παιδιών που μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο και το δείξαμε αυτό στην Ευρώπη. Έχουμε μείνει τραγικά πίσω στους Έλληνες παίκτες και υπάρχει πλάνο στα επόμενα χρόνια να το καλύψουμε. Και νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Είναι κάτι που ο Ολυμπιακός έκανε και αυτή τη στιγμή έχει κέρδος αγωνιστικά. Θέλουμε Έλληνες παίκτες. Ήμασταν ανταγωνιστικοί στην Ευρωλίγκα, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε στην Ελλάδα και ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα το οποίο δεν έχουν χώρες όπως η Τουρκία ή η Ρωσία για παράδειγμα που αναγκάζει και τις δύο ομάδες να «ψωνίσουν» πιο χαμηλά και να βοηθήσουν τους παίκτες να βελτιωθούν. Παραδόξως, ο Παναθηναϊκός κάλυψε γρήγορα αρκετά χιλιόμετρα, έφτασε να πάρει ένα κύπελλο και να φτάσει ένα βήμα από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, όταν ο πρωταρχικός στόχος ήταν η παρουσία στους 16 της διοργάνωσης. Το σημαντικότερο είναι ότι κέρδισε το σεβασμό όλων. Σημαντικό στη φετινή πορεία ήταν το πάθος, η αγάπη και η τεχνογνωσία όλων όσων βρίσκονται στον Παναθηναϊκό και βοήθησαν πολύ».
Συμπληρώνοντας για τις τελευταίες προσθήκες για τις οποίες ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα πρόσθεσε: «Νιώθω ότι στον Παναθηναϊκό ήταν περισσότερο… ποσοτικό το θέμα. Είναι μια αλυσίδα που έχει κρίκους. Μπαίνοντας κάποια παιδιά και μεγαλώνοντας τον αριθμό στο ροτέισιον, δίνει την ευκαιρία σε παίκτες που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ, τη δυνατότητα να παίξουν καλύτερα. Ο Σόφο για παράδειγμα, ο οποίος αναφέρθηκε, έλειπε δύο μήνες. Αυτό έχει καταπονήσει τον Τσαρτσαρή, τον Λάσμε. Η φετινή αγωνιστική περίοδος ήταν επίπονη είχε πολλούς αγώνες και δεν υπήρχε χρόνος για «σέρβις» πνευματικά και σωματικά για τους παίκτες».
Τελικοί με ξεχωριστή προσφορά
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, στο εισαγωγικό του μήνυμα για την τελική φάση της Basket League ΟΠΑΠ, μετέφερε ένα ξεχωριστό και διαφορετικό μήνυμα, της προσφοράς στο διπλανό μας: «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματός μας, το οποίο πήγε πολύ καλά σε αντίθεση με το τι πολλοί πίστευαν ίσως στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Μας έδωσε πολλές συγκινήσεις, είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων σε όλες τις ομάδες, από αυτές που αγωνίστηκαν ως την τελευταία στιγμή για την παραμονή, ως αυτές που έφτασαν στην τελική φάση και βρίσκονται εδώ σήμερα. Στη φετινή αγωνιστική περίοδο από τους 182 αγώνες, οι 70 έληξαν με διαφορά κάτω των 6 πόντων που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος. Χωρίς όλα αυτά να σημαίνουν ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Ήδη κάποιοι προμηθευτήκατε το βιβλίο που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία από το 1992 ως το 2012 λήξη 20ετίας, μια πολύ καλή δουλειά. Πριν παραδώσω τη σκυτάλη στους πρωταγωνιστές, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις διοικήσεις όλων των ομάδων και να ευχηθώ αυτό που ευχόμαστε όλοι, οι τελικοί να είναι αντάξιοι των ομάδων του πρωταθλήματος και να διεξαχθούν σε ήρεμο τόνο. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμη: Με πρωτοβουλία των διοικήσεων του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ, υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ, αλλά και τη συνεργασία των δύο ΚΑΕ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ότι στη διάρκεια των τελικών έξω από συγκεκριμένες πύλες των δύο γηπέδων, θα υπάρχουν ειδικά σημεία, όπου οι φίλαθλοι θα μπορούν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρούχα με τη βοήθεια της Μητρόπολης Πειραιά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέλοντας να δώσουμε μια άλλη κατεύθυνση σε αυτό που θα δούμε όλοι στο επόμενο διάστημα. Πάντα ένας από τους δύο θα πάρει το πρωτάθλημα, ένας το κύπελλο και θα κερδίσει ο καλύτερος στον αγωνιστικό ρόλο».
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, τόνισε σχετικά: «Κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε κίνηση μέσω της οποίας βοηθάμε συνανθρώπους μας είναι καλοδεχούμενη. Όλοι οι παίκτες και οι φορείς των δύο ομάδων, θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν να πετύχει αυτή η πρωτοβουλία. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κώστα Παπανικολάου: «Είναι πολύ όμορφο να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, να δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στο μπάσκετ. Είναι καλό να κάνεις πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και να καταφέρεις να κάνεις κάποια τέτοια κίνηση και να ξέρεις ότι θα κάνεις ένα πρόσωπο να χαμογελάσει, είναι πολύ όμορφο συναίσθημα».